Redigert:8/9/2021

I kuling og regn ble tre kilometer av kysten i Lofoten ryddet for 460 kg med marint avfall. På topp over rydda avfallstyper etter endt ryddeaksjon var tau, plastbiter og isopor.

Sammen med lokale representanter fra TV-aksjonen 2020 for WWF og Clean Up Lofoten tok Senter for oljevern og marint miljø fatt på et stykke kystlinje på Vestvågøya i Lofoten. Ryddeaksjonen gikk langs havet fra småbåthavna Finnhamn til halvveis ut på Risøya lenger øst. 17 personer fordelt på to grupper ryddet fra hver sin kant av aksjonsområdet og møtte hverandre ved Sandvikneset etter fire våte timer. Det gjorde at aksjonen også fikk tid til å rydde neset Ramnen. Jann-Egil Gjerde fra senteret var aksjonsleder og er fornøyd med resultatet.

I ekte nordnorsk skittvær gjennomførte vi en ryddeaksjon hvor vi fikk fjerne avfall fra et stort område. Det er vi fornøyd med, sa Jann-Egil Gjerde etter endt aksjon.

Tau, kanner og sandfanga plast

Ryddeaksjonens tyngste funn var en flytebøye, som måtte rulles fra stranda til depotet langs veien. Avfallstypene det ble ryddet mest av i antall var uidentifiserbare plastbiter, tau og matemballasje. Det som krevde mye ryddetid, var plastsekker og presenninger som lå nedgravd i jord og sand. Mange av dem var porøse eller i oppløsning etter år ute i vær og vind. Når det gjaldt å få disse løs ga direktør Ann-Helen Ernstsen ikke opp. Hun gravde løs flere store presenninger og plastsekker fra sanden ved Sandvikneset.

Ann-Helen Ernstsen sammen med Snorre Sklet.

- Det er bare å ta spaden fatt for å få løs plastsekker og presenninger når de er nedgravd i sand og jord. Det som er viktig er å gjøre en vurdering på om det å få overgrodd og nedgravd plast løs gjør mer skade enn nytte, spesielt når plasten er fast i jordsmonn og vegetasjon, sier hun.

Monica Kleffelgård Hartviksen fra Clean Up Lofoten presenterte ryddetallene fra miljøprosjektet så langt i 2020. Registreringene de har gjort til nå i år har tau under en halv meter på topp. Tau var også den avfallstypen det ble plukket mest av under senterets ryddeaksjon. Her er topp ti funnene under ryddeaksjonen og topp ti fra Clean Up Lofoten til nå i 2020.

Topp ti under ryddeaksjonen:

 1. Uidentifiserbare plastbiter
 2. Tau
 3. Matemballasje
 4. Isopor
 5. Fat og kar (olje, kjemikalier, oppsamlingskar osv.)
 6. Kanner (olje, bensin og kjemikalier)
 7. Pakkebånd
 8. Godteri- og snacksemballasje
 9. Husholdnings- og rengjøringsprodukter
 10. Søppelsekker

Topp ti funn Clean Up Lofoten 2020:

 1. Tau u/ 50 cm
 2. Sildekork
 3. Isoporbiter over 5 cm
 4. Drikkeflasker utland
 5. Tau over 50 cm
 6. Drikkeflasker innland
 7. Flaskekorker
 8. Matemballasje
 9. Lokk og korker
 10. Pakkebånd og strips